Betyr mye for lokalsamfunnet (hytter og hyttefolket)

Leder i Valdres Avisa 28.05.2020

Det er gjort flere mer eller mindre realistiske anslag over hva hytteeierne eller som mange ynder å kalle dem, deltidsinnbyggerne, legger igjen av kroner og øre i lokalsamfunnet. Da tenker man primært på omfanget av varer og tjenester hyttefolket handler lokalt. En analyse som Norsk Turistutvikling har utført for Distriktssenteret viser at hver fritidsbolig i en region som vår, genererer omkring 30.000 kroner i omsetning for den lokale nærbutikken. Undersøkelsen viser spesifikt for Oppland og Buskerud, to sterke, tidligere, hyttefylker, at hver fritidsbolig blir brukt omkring 60 døgn i året og at de bruker omkring 500 kroner dagen i handel på nærbutikken. Dette er tall som er nokså i samsvar med beregninger som er gjort tidligere. Hyttefolket har sterk tilknytning til området hvor de har fritidsbolig, og vi vet at de også i stor grad kjøper andre varer og tjenester i området de har fritidsbolig, samtidig som de også slutter opp om spekteret av kulturaktiviteter og arrangement som finner sted. Utvilsomt, hyttefolket skaper stor merverdi i lokalsamfunnet som tilkommer næringslivet især og kommunene også. Hyttefolket betaler skatter og bidrar til avgiftskassa i stort mon. Det gir et skrekkscenario å tenke seg et lokalsamfunn uten hytter og hyttefolket.

Ingen ting av dette er nytt, men koronapandemien og det mye berykta hytteforbudet, visste til fulle hvor avgjørende tilstedeværelsen av hyttefolk er for liv og aktivitet i bygdene våre. Det er en kjent sak at mange bedrifter kjemper i motbakke etter at kanskje årets beste sesong gikk fløyten på grunn av koronapandemien. Det blir følgelig også tungt å kjempe seg tilbake, alt er ikke minst avhengig av hvordan pandemien utvikler seg framover.

Det er likevel mye som taler for at hyttekonseptet fortsatt skal blomstre og utvikle seg. Det skal et skikkelig økonomisk krakk til for å rikke på det, men kanskje kan mange som vurderer å investere i hytte, bli sittende på gjerdet en stund. Vi vil få svaret denne sommeren. Hytteferie gir som kjent utmerket tilgang på natur og fritidsaktiviteter, og matcher svært godt med forholdsreglene vi alle skal leve etter i tida framover. Derfor gjelder det også for lokalt næringsliv og pådriverkreftene at vi legger til rette på alle nivåer for å kunne ta ut en enda større del av vare- og tjenestespekteret hyttefolket etterspør. Derfor må innsatsen nå rettes inn mot bedriftene som allerede er i markedet, og vurdere utviklingspotensialet som er hos den enkelte. Koronatida kan være den beste tida for å klekke ut nye innsatsområder og aktivitet.

Det gir et skrekkscenario å tenke seg et lokalsamfunn uten hytter og hyttefolket.

Her er et knippe bilder som viser hyttefolk og stølsfolk i skjønn forening under dugnader og kulturelle arrangementer. Vi i Vangsjøen Vel søker å ta vare på naturen såvel som kulturen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.